Met het toenemende enthousiasme voor reizen op eigen tempo en het gemak van een huis-op-wielen, overwegen velen van ons de aanschaf van een camper.

Maar hoeveel kost een camper nu echt? In deze ultieme gids voor 2023 gaan we in op de kosten van zowel nieuwe als tweedehands campers, en alle bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden.

Inhoudsopgave

1. Aanschafprijs van een Camper

De aanschafprijs van een camper is een cruciale kostenpost wanneer je overweegt om er een te kopen. Deze prijs is sterk afhankelijk van diverse factoren, waaronder het merk, het model, het bouwjaar en de algehele staat van de camper.

Nieuwe Camper

Een nieuwe camper komt met de nieuwste technologieën, innovaties en ontwerpen. Gemiddeld liggen de kosten voor een nieuwe camper tussen de €60.000 en €150.000. Echter, voor high-end luxe modellen kan dit bedrag aanzienlijk hoger liggen.

Tweedehands Camper

Een tweedehands camper is over het algemeen voordeliger dan een nieuw model. De prijs is afhankelijk van de leeftijd, het merk, de kilometerstand en de staat van onderhoud. Je kunt een gebruikte camper al vinden voor prijzen tussen de €15.000 en €100.000, afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

2. Brandstofkosten voor een Camper

Brandstofkosten | Wat Kost Een Camper? | CozyCamperVans.nlBrandstofkosten zijn een belangrijk onderdeel van de totale gebruikskosten van een camper. De kosten kunnen variëren op basis van het type brandstof dat de camper verbruikt, de efficiëntie van het voertuig, en de huidige prijzen aan de pomp.

Brandstoftype en Verbruik

De meeste campers draaien op diesel of benzine. Diesel is vaak iets duurder dan benzine, maar dieselcampers zijn meestal efficiënter in brandstofverbruik. Een gemiddelde camper kan tussen de 6 en 12 liter per 100 kilometer verbruiken.

Huidige Brandstofprijzen

De prijzen aan de pomp kunnen aanzienlijk variëren op basis van locatie en geopolitieke factoren. Het is raadzaam om apps of websites te gebruiken die actuele brandstofprijzen tonen om zo de kosten tijdens een trip te kunnen inschatten. Enkele populaire internationale apps voor het checken van brandstofprijzen zijn GasBuddy, Fuelly, en PetrolPrices.

3. Stallingskosten voor een Camper

Wanneer je je camper niet gebruikt, kan het nodig zijn om een geschikte stalling te vinden. De stallingskosten voor een camper kunnen variëren afhankelijk van de locatie, faciliteiten, veiligheidsmaatregelen en de grootte van de camper.

Typen Stalling

Er zijn verschillende soorten stallingsmogelijkheden beschikbaar voor campers, waaronder:

 • Openluchtstalling
 • Overdekte stalling
 • Stalling met volledige service, inclusief onderhoud en beveiliging

Factoren die de Prijs Beïnvloeden

De prijs van een stalling wordt beïnvloed door diverse factoren zoals de locatie (stadscentrum vs. platteland), faciliteiten (bijv. elektriciteit, watertoevoer), veiligheidsmaatregelen en de duur van de opslag. Het is raadzaam om meerdere offertes van verschillende stallingen te vergelijken alvorens een beslissing te nemen.

Reserveringen en Contracten

Sommige stallingen vereisen een reservering, vooral tijdens piekseizoenen. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van het stallingcontract zorgvuldig leest om eventuele extra kosten of beperkingen te begrijpen.

Overzicht van gemiddelde stallingskosten in Nederland

De onderstaande prijzen zijn gemiddelden per maand:

Regio/Type Buscamper (per maand) Alkoofcamper (per maand) Integraalcamper (per maand)
Noord-Nederland €40 €45 €50
Oost-Nederland €42 €48 €53
West-Nederland €45 €50 €55
Zuid-Nederland €43 €47 €52

4. Motorrijtuigenbelasting

Als eigenaar van een camper ben je in Nederland verplicht om motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. De hoogte van deze belasting hangt af van het gewicht van de camper, het type brandstof en de provincie waarin je woont.

Let op: de tarieven van de motorrijtuigenbelasting kunnen variëren afhankelijk van specifieke situaties en veranderingen in belastingtarieven. Het is altijd raadzaam om de actuele tarieven bij de Belastingdienst te raadplegen.

Wil je precies weten wat je moet betalen? Bereken hier de motorrijtuigenbelasting voor jouw camper bij de Belastingdienst.

Tips om Belasting te Besparen

Er zijn enkele manieren om te besparen op de motorrijtuigenbelasting voor je camper. Zo kun je overwegen om je camper in de wintermaanden te schorsen, waardoor je gedurende die periode geen MRB hoeft te betalen. Verder kan het type en gewicht van je camper ook invloed hebben op de hoogte van de belasting, dus het kan lonen om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe camper.

5. Onderhoud

Elk voertuig heeft regelmatig onderhoud nodig om in goede staat te blijven, en campers vormen daarop geen uitzondering. Omdat een camper echter zowel een voertuig als een leefruimte is, kunnen de onderhoudskosten variëren op basis van beide aspecten. Denk aan mechanisch onderhoud, maar ook aan zaken zoals het herstellen van sanitair of het dak.monteur camper | onderhoudskosten | CozyCamperVans.nl

Gemiddelde Onderhoudskosten

Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende onderhouds- en reparatietaken en hun gemiddelde kosten:

Onderhoud/Reparatie Gemiddelde Prijs
Jaarlijkse servicebeurt €250 – €350
Vervangen van remblokken €100 – €200
Reparatie lekkend dak €200 – €500
Vervangen koelkast €500 – €1000
Vervangen van banden (per stuk) €80 – €150

Tips voor Onderhoud

Regelmatig onderhoud kan grotere en duurdere reparaties in de toekomst voorkomen. Het is aan te raden om ten minste eenmaal per jaar een professionele servicebeurt voor je camper in te plannen. Houd ook het interieur goed in de gaten, vooral na zware regenval, om te controleren op mogelijke lekkages of andere schade.

6. Verzekering

Een camper is een waardevol bezit en het is van cruciaal belang om deze goed te verzekeren tegen mogelijke risico’s. Er zijn verschillende soorten camperverzekeringen beschikbaar, elk met hun eigen dekkingsgraden en prijskaartjes.

Soorten Camperverzekeringen

Er zijn drie basistypen verzekeringen voor campers:

 • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): Dit is de minimale verzekering die elke camper in Nederland moet hebben. Het dekt schade die je aan anderen toebrengt met je camper.
 • WA + Beperkt Casco: Naast de WA-dekking biedt deze verzekering ook dekking tegen zaken zoals brand, diefstal, storm en ruitbreuk.
 • WA + Volledig Casco (Allrisk): Dit is de meest uitgebreide verzekering. Naast de dekkingen van de andere twee typen, dekt deze ook schade aan je eigen camper, zelfs als je deze zelf hebt veroorzaakt.

Gemiddelde Verzekeringskosten

De kosten van je camperverzekering zijn afhankelijk van diverse factoren zoals het type, leeftijd van de camper, het aantal schadevrije jaren en de gekozen dekking. Hieronder een indicatie van de gemiddelde jaarlijkse premies:

Type Verzekering Gemiddelde Jaarpremie
WA €150 – €250
WA + Beperkt Casco €200 – €400
WA + Volledig Casco (Allrisk) €350 – €700

Tip voor het Kiezen van een Verzekering

Vergelijk altijd meerdere verzekeringsaanbieders voordat je een keuze maakt. Overweeg ook de hoogte van het eigen risico, en lees altijd de kleine lettertjes om te weten wat wel en niet onder de dekking valt.

7. Overige Kosten

Naast de eerder genoemde kosten zijn er nog enkele andere kosten waarmee je rekening moet houden wanneer je een camper bezit. Deze kunnen variëren op basis van persoonlijk gebruik en voorkeuren.

Accessoires en Uitrusting

Veel camperbezitters kiezen ervoor om hun camper uit te rusten met extra accessoires zoals een fietsenrek, satellietantenne, zonnepanelen of een achteruitrijcamera. Afhankelijk van de kwaliteit en het merk kunnen de prijzen van deze accessoires sterk variëren.

Stookkosten

In koudere maanden kun je verwachten dat je verwarmingskosten hebt. Het is belangrijk om te overwegen welk type verwarming je in je camper hebt, omdat sommige typen efficiënter zijn dan andere.

Camping- en Parkeerkosten

Afhankelijk van waar je besluit te verblijven, kunnen er kosten zijn voor het parkeren van je camper of het overnachten op een camping. Wildkamperen is in veel gebieden niet toegestaan, dus het is goed om je van tevoren te informeren over lokale regelgeving en tarieven.

Internet en Communicatie

Als je tijdens je reizen verbonden wilt blijven, kun je overwegen een mobiele wifi-hotspot of een internationaal data-abonnement aan te schaffen.

Deze overige kosten kunnen snel oplopen, dus het is belangrijk om een duidelijk budget in gedachten te hebben en regelmatig je uitgaven te controleren. Het kan ook nuttig zijn om een financiële buffer aan te houden voor onverwachte uitgaven.

8. Nieuw vs Tweedehands

Wanneer je overweegt om een camper aan te schaffen, sta je voor de keuze: ga je voor een gloednieuwe camper of kies je voor een tweedehands model? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Hieronder worden enkele belangrijke overwegingen uitgelicht.2 campers naast elkaar geparkeerd | CozyCamperVans.nl

Voordelen van een Nieuwe Camper

 • Garantie: Een nieuwe camper komt meestal met fabrieksgarantie, wat je gemoedsrust kan geven voor eventuele defecten of problemen in de eerste jaren.
 • Modern Uitrusting: Nieuwere campers zijn vaak uitgerust met de nieuwste technologie en voorzieningen, wat kan bijdragen aan comfort en gemak.
 • Persoonlijke Keuze: Je hebt de mogelijkheid om specificaties en functies te kiezen die aan jouw persoonlijke wensen voldoen.

Voordelen van een Tweedehands Camper

 • Kostenbesparing: Een tweedehands camper is vaak aanzienlijk goedkoper dan een nieuw model, wat kan helpen om de initiële investering te verminderen.
 • Waardevermindering: Nieuwe campers kunnen snel in waarde verminderen, vooral in de eerste jaren. Door tweedehands te kopen, vermijd je deze initiële afschrijving.
 • Bewezen Betrouwbaarheid: Als je een tweedehands camper koopt die bekend staat om zijn betrouwbaarheid en goed is onderhouden, kan dit een betrouwbare keuze zijn.

Het kiezen tussen nieuw en tweedehands hangt af van je budget, wensen en hoe je de camper wilt gebruiken. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen, zowel online als door campers persoonlijk te bezichtigen, om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

9. Tips bij het Kopen van een Camper

De aanschaf van een camper is een belangrijke beslissing die goed doordacht moet zijn. Hier zijn enkele waardevolle tips om in gedachten te houden wanneer je overweegt een camper aan te schaffen:

Bepaal je Budget

Het is cruciaal om van tevoren te bepalen hoeveel je wilt en kunt uitgeven. Dit helpt je om gericht te zoeken en binnen je financiële mogelijkheden te blijven.

Onderzoek het Type Camper dat je Nodig Hebt

Er zijn verschillende soorten campers, van compacte buscampers tot grote integraalcampers. Denk na over hoeveel ruimte je nodig hebt, waar je heen wilt en wat je comforteisen zijn.

Inspecteer de Camper Grondig

Of je nu nieuw of tweedehands koopt, het is essentieel om de camper grondig te inspecteren. Let op eventuele tekenen van slijtage, lekkage of andere problemen.

Check de Onderhoudsgeschiedenis

Voor tweedehands campers is het belangrijk om de onderhoudsgeschiedenis te bekijken. Dit kan je inzicht geven in de staat van de camper en eventuele toekomstige problemen.

Probeer voor Aankoop

Als het mogelijk is, overweeg dan om eerst een camper te huren voordat je koopt. Dit geeft je een idee van hoe het is om in de camper te leven en te reizen.

Vraag om Advies

Spreek met huidige camperbezitters of word lid van campergemeenschappen. Hun ervaringen en aanbevelingen kunnen zeer waardevol zijn bij het maken van je beslissing.

Denk aan de Lange Termijn

Bedenk niet alleen hoe je de camper nu wilt gebruiken, maar ook in de toekomst. Groeit je gezin? Wil je langere reizen maken? Houd rekening met deze factoren bij je keuze.

Met deze tips in gedachten ben je goed voorbereid om de beste keuze te maken voor jouw camperavontuur. Gelukkig camperen!

10. Conclusie

Het bezitten van een camper biedt het vrijheidsgevoel van reizen op eigen tempo, maar gaat gepaard met verschillende kosten. Deze gids voor 2023 heeft een overzicht gegeven van de variërende kosten, van aanschaf tot verzekering en onderhoud. Zowel nieuwe als tweedehands campers hebben hun eigen voor- en nadelen qua prijsstelling en andere bijkomende kosten. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen en alle kostenposten in overweging te nemen voordat je de investering doet. Door vooraf goed geïnformeerd te zijn, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij je persoonlijke situatie en budget.